1. recept
-
400 ml dashi (vagy vz s instant dashi)
-
miso
-
jgcsapretek
-
wakame
-
tofu
-
metlhagyma (vagy jhagyma)
elkszts
-
Ksztsk el a zldsgeket: a jgcsapretket kb. 2 cm-es hosszsg, nhny mm vkony szeletekre (julienre) vgjuk, a gombt, hagymt is hasonlan.
-
A tofut 1,5 cm-es kockkra vgjuk.
-
Ksztsk el a dashit, dobjuk bele a wakamt.
-
Tegyk bele a hozzvalkat, s fzzk kb. 5 percig.
-
Zrjuk el a tzet s keverjnk a levesbe 2 evkanl misot (szemlyenknt 1 evkanlnyit).
-
A levesestlba szrjunk egy csipet zldhagymt s merjk r a levest.
story
A miso (ejtsd: misz) leves a prolt rizzsel egytt a tradcionlis japn reggeli nlklzhetetlen rsze. F alkotrszei adashi s a miso (amelynek kt f fajtja ashiromiso s az akamiso, azaz fehr vagy vrs, de lehet keverni is a kettt), ezeken kvl szinte brmit tehetnk bele. Kedvelt hozzvali a tofu, a jgcsapretek, a wakame, a rpa, a gomba, a garnlark. Fontos, hogy a misot csak a legvgn tegyk bele, mikor mr nem g alatta a tz, klnben a h hatsra megvtozik az ze. Hagyomnyosan lakkozott kis levesestlkkban kerl az asztalra, kzvetlenl a tlkbl, evplcika segtsgvel isszk a levest.
Forrs: x
..................................................................................................................................................................................
2.recept
Hozzvalk:
1 vrshagyma,
1 srgarpa,
1 petrezselyem,
1 karalb,
1 10 cm bojtorjn,
1 pr karika ltusz gykr,
kposzta,
karfiol,
shiitake gomba,
1 kvkanl rpa miso szemlyenknt.
Elkszts:
Flhold alakra flvgjuk az sszes gykr zldsget.
Lbas aljra rakjuk a fld alatt nv zldsgeket,
utna a cskokra felvgott wakemt,
r a fld fltt nv zldsgeket.
Annyi vizet ntnk r, hogy ppen ellepje. Megfzzk, de kzben nem kavargatjuk.
Ha ksz van, elzrjuk a tzet, beletesszk a levessel elkevert misot,
a tetejre petrezselyem zldet rakjunk.
A j sorrend kedvez energit biztost.
Tancsok:
Lehet ms zldsgekkel is varilni de fontos, hogy 4 fld alatti s 4 fld fltti zldsget vlasszunk.
(A wakame hossz, vkony zld tengeri nvny (alga), levesekhez, saltkhoz, zldsgtelekhez hasznljk.
(Ltuszgykr: A vzililiom gykere, amelynek a klseje barna, belseje pedig reges, piszkosfehr.
Jtkonyan hat a lgzszervekre, klnsen a tdre. )
rpa miso
A japn specialits fehrjben, svnyi anyagokban, vitaminokban gazdag.
sszettel: szja*, rpagyngy* (40%), finomtatlan tengeri s (atlanti) vz, aspergillus orizae -*= ellenrztt kolgiai gazdlkodsbl.
Az telt, amiben hasznljuk, tovbb mr ne szzuk! Felbonts utn htszekrnyben troljuk s 2 hten bell fogyasszuk el!
forrs: x
|